Handige tips voor uw leasefiets

De nieuwe hype van 2020 is de leasefiets. Nederland is een echt fietsland en we zouden graag nog vaker de fiets willen pakken. Voor ons woon-werk verkeer bijvoorbeeld, zodat de auto wat vaker kan blijven staan. Maar niet iedereen heeft direct het budget om een nieuwe fiets aan te schaffen en zeker niet een dure e-bike. Door gebruik te maken van een zakelijke leasefiets regeling is dit nu voor heel veel medewerkers wel mogelijk.

Leasefiets-regeling

De overheid wil graag dat we vaker op de fiets springen. Daarom is er per 1 januari 2020 een nieuwe leasefiets-regeling van kracht. Deze maakt het voor werknemers aantrekkelijk en voordeliger om gebruik te maken van een fiets van de zaak. De werkgever betaalt de leasekosten van de fiets, terwijl de medewerker er onbeperkt gebruik van kan maken. En in tegenstelling tot de eerdere regeling maakt het niet meer uit hoeveel privé of zakelijke kilometers je fietst.

Bijtelling

Net als bij een leaseauto worden de leasekosten betaald door de werkgever. En net als bij de leaseauto betaal je bijtelling, maar in plaats van 22% is deze bij de leasefiets maar 7% en wordt berekend over de consumentenadviesprijs.

Je rijdt een nieuwe fiets waarbij ook alle kosten in de leaseprijs verrekend zijn. Denk daarbij aan het onderhoud en de verzekeringskosten, maar ook de afschrijving. Aan het einde van het fietsleasecontract gaat de fiets weer terug naar de leasemaatschappij en kun je, als je wil, weer van een splinternieuwe leasefiets gebruik maken.

 

Reiskostenvergoeding

Naast een leasefiets van de zaak, kun je als werknemer nog steeds een reiskostenvergoeding krijgen. Deze onbelaste € 0,19 per kilometer krijg je alleen voor zakelijke ritten waarbij de leasefiets niet gebruikt wordt. Bij het gebruik van de leasefiets voor je zakelijke kilometers vervalt deze kilometervergoeding.

Om de onbelaste reiskostenvergoeding te ontvangen, moet je als werknemer wel aannemelijk kunnen maken dat er een aantal dagen met een alternatief vervoersmiddel is gereisd, zo heeft het ministerie van Financiën bepaald.

 

Kilometerlimiet

Waar je bij een leaseauto een privélimiet hebt van 500 km om geen bijtelling te hoeven betalen, geldt dat niet voor de leasefiets. De leasefiets wordt door je werkgever ter beschikking gesteld en daarbij gaat de Belastingdienst er vanuit dat hij ook voor privédoeleinde gebruikt kan worden. Of de fiets daadwerkelijk voor privédoeleinden gebruikt wordt, maakt voor de bijtelling niet uit.

Fietstypes

Als je voor een leasefiets kiest, dan kun je vaak elke fiets kiezen die je maar wilt. Van een normale fiets, een elektrische fiets tot aan een Speed Pedelec. De Speed Pedelec is een krachtige elektrische fiets. Hiermee kun je met een maximale snelheid tot wel 45 km/h rijden. Qua regelgeving komt een Speed Pedelec overeen met een bromfiets. Om op een Speed Pedelec te rijden moet je wel minimaal 16 jaar zijn en een bromfietsrijbewijs bezitten. Ook het dragen van een goedgekeurde Speed Pedelec helm is verplicht.  Verder rijdt een Speed Pedelec op het fiets/bromfietspad, niet op het fietspad. Deze speed bike past helemaal in deze tijd: 100% elektrisch, milieuvriendelijk en duurzaam.

 

 

VOLG LEASE RESULT OP SOCIAL MEDIA VOOR DE NIEUWSBERICHTEN EN ANDERE SCHERPE DEALS.