Hoe maak je de transitie naar een Groen Wagenpark? 

Steeds meer organisaties kiezen ervoor om elektrische leaseauto’s op te nemen in hun  wagenpark. Hoe is dat binnen jouw organisatie? Lease Result beantwoordt drie veelvoorkomende vragen van onze klanten ten aanzien van groene wagenparken en elektrisch rijden.

1) Hoe kan ik mijn wagenpark verduurzamen?

Om te beginnen is elektrisch rijden fiscaal interessant. Dit jaar is de bijtelling 4% tot 50.000 euro en daarboven betaal je 22%. Er zijn bedrijven die vanuit de MVO gedachte hun  autobeleid op de schop gooien. Zij motiveren hun personeel om bewuster gebruik te maken van de auto.Het leasebeleid aanpassen aan de nieuwe wet- en regelgeving start met strategische keuzes maken. Bij het verduurzamen van het wagenpark dien je opnieuw een aantal vragen te stellen. Denk aan vragen als:

1)    Hoe ziet mijn wagenpark er uit?

2)    Wil ik dat mijn mensen meer of minder kilometers maken?

3)    In hoeverre is plaats- en tijdsonafhankelijk werken (Het Nieuwe Werken) ingebed in mijn organisatie?

4)    Waar wil ik als organisatie naar toe op duurzaamheidsgebied?

5)    Hoe kijken mijn medewerkers naar een groen leasebeleid en wat zijn hun behoeften?

Het  beantwoorden van bovenstaande vragen geeft inzicht in hoe jij jouw wagenpark het beste kunt verduurzamen en welke plek hierin is weggelegd voor de elektrische auto.

Is er eigenlijk voldoende keuze op de markt als het gaat om elektrische leaseauto’s?

 Wij zien dat elektrische leaseauto’s voor een grote groep mensen steeds toegankelijker wordt. Tegenwoordig kun je als werkgever in alle functiecategorieën elektrische leaseauto’s aanbieden. Er zijn in het afgelopen jaar meer elektrische auto’s op de markt gekomen met een actieradius van ruim 300 kilometer, voldoende voor het gemiddelde zakelijk gebruik. Ook zijn de auto’s aantrekkelijker geworden qua prijs, gebruiksgemak en uiterlijk. Inventariseer de behoeften van geïnteresseerde medewerkers en beslis op basis daarvan welke elektrische auto’s je opneemt in jouw wagenpark.

Mijn medewerkers hebben interesse in een elektrische auto, wat mag ik niet over het hoofd zien?

Kiest een medewerker voor een elektrische auto, dan moet er laadvoorziening op kantoor en bij diegene thuis (of in de nabije omgeving) zijn. Is dat niet het geval? Dan kun je als werkgever de kosten (€1500 – €2000) van de laadpaal voor jouw rekening nemen. Vergeet niet om in het leasecontract vast te leggen wat er gebeurt met de laadvoorziening aan huis als die medewerker verhuist of uit dienst gaat.

Daarnaast dien je vooraf goed te inventariseren hoe de medewerker de auto gaat gebruiken. Wil hij/zij de auto ook gebruiken om op vakantie te gaan, bijvoorbeeld naar de Provence in Frankrijk of met de caravan naar Kroatië? Dan is het verstandig om een vakantieauto op te nemen in het leasecontract. Niet overal zijn oplaadpunten en de meeste elektrische auto’s zijn (nog) niet geschikt om een caravan te trekken.

De verduurzaming van het wagenpark vergt wat planning maar Lease Result ziet dat steeds meer professionals bewust de overstap maken naar elektrisch rijden. Niet vanwege de lage bijtelling maar juist omdat men een steentje wil bijdragen aan de verlaging van de CO2 uitstoot. Kun jij als organisatie hulp gebruiken bij het verduurzamen van jouw wagenpark? Lease Result helpt je als klant aan een uitstekend leasebeleid. Heb je vragen op dit gebied, zowel technisch of praktisch van aard? Neem contact met ons op zodat Lease Result kan helpen met het maken van groene keuzes!