Afschrijvingskosten en restwaarde van de auto

De waarde van de meeste auto’s vermindert in de loop van de tijd. Is jouw auto een bijzonder exemplaar dat alleen maar in waarde stijgt? Of kun je profiteren van het tekort aan gebruikte auto’s? Dan sta je hier waarschijnlijk minder bij stil. In het algemeen loop je echter aan tegen de fiscale spelregels voor afschrijvingen.

1. De gebruiksduur

Om te bepalen met welk bedrag jouw auto in waarde daalt, moet je eerst bepalen hoe lang je de auto gaat gebruiken. Niemand verwacht dat je voorspellende gaven hebt, maar probeer te bedenken of je de auto na drie jaar in gaat ruilen, of dat je er nog zeker een jaar of vijf in rond gaat toeren. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat in jouw bedrijf de auto’s snel slijten door zwaar gebruik. Dat zou een reden kunnen zijn om van een korte gebruiksduur uit te gaan.

2. De restwaarde

Weet je hoe lang je de auto (ongeveer) gaat gebruiken, dan is de volgende schatting aan de beurt: de restwaarde. Kijk bijvoorbeeld eens op internet hoeveel jouw auto tegen die tijd nog waard is. Kom je er niet uit? Dan zou je eventueel navraag kunnen doen bij jouw dealer. Er zijn ook officiële autotaxateurs die je hierbij kunnen helpen. In de praktijk zien wij wel eens een restwaarde van 0 euro in de boekhouding voorbijkomen. Dat lijkt ons niet realistisch omdat je zelfs bij sloop nog wel wat voor de auto terugkrijgt, toch?

3. De berekening

Weet je de restwaarde, dan is de berekening vrij simpel: je neemt de aanschafprijs, trekt daar de restwaarde vanaf en deelt dat door de gebruiksduur. Hoewel dat eenvoudig klinkt, is het niet altijd zo simpel. Zo moet je bedenken of je uitgaat van de waarde met of zonder btw (dat hangt ervan af of je de btw af kunt trekken), trek je eventuele subsidies van de waarde af en moet je ook nog een blik werpen op de volgende belastingregel:

4. Maximale afschrijving

In gewoon Nederlands betekent dit dat je per jaar maximaal 20% van de aanschafprijs mag afschrijven. Blijf je daar onder, dan is er niets aan de hand. Schrijf je meer af, dan is dat in strijd met de belastingregels.

Stel dat jouw auto 50.000 euro kost, dan mag je dus niet meer dan 10.000 euro per jaar afschrijven. Wanneer je een restwaarde hanteert en uitgaat van een gebruiksduur van vijf jaar, blijf je dus sowieso onder dit maximum. Hanteer je een kortere gebruiksduur, dan is het verstandig om dit nog even na te kijken.

VOLG ONS NU OP ONZE SOCIAL MEDIA ZODAT U OP DE HOOGTE BLIJFT VAN ONZE ACTIES EN HET LAATSTE AUTONIEUWS.