Wat is de impact van overheidsmaatregelen op de aanschaf van bedrijfswagens?

In de afgelopen jaren heeft de overheid verschillende maatregelen voorgesteld die aanzienlijke veranderingen teweeg brengen voor het aanschaffen of leasen van bedrijfswagens. Met het oog op het verminderen van de CO2-uitstoot en het bevorderen van een duurzamere toekomst, heeft de overheid de nadruk gelegd op de overgang naar elektrisch rijden. Daarnaast zijn er wijzigingen aangebracht in de Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen (BPM) die per 1 januari 2025 in zullen gaan en is het concept van milieuzones geïntroduceerd. LeaseResult praat u graag bij over deze veranderingen en licht toe wat de impact is op deze maatregelen ten aanzien van nieuwe bedrijfswagens.

Elektrisch Rijden

Een van de belangrijkste doelen van de overheid is het stimuleren van de transitie naar elektrisch rijden. Dit heeft geleid tot diverse voordelen voor bedrijven die kiezen voor elektrische bedrijfswagens. Zo zijn er fiscale voordelen (zoals lagere bijtellingstarieven voor elektrische auto’s). Daarnaast zijn er subsidieregelingen beschikbaar gesteld om de aanschaf van elektrische voertuigen te ondersteunen. Deze maatregelen moeten bedrijven aanmoedigen om over te stappen op elektrische bedrijfswagens.

Tip van LeaseResult

Bij vervanging van bestelauto’s na 1 januari 2025 is het fiscaal voordelig om deze te vervangen door emissievrije bestelauto’s. Je betaalt dan ook na 2024 geen bpm.

BPM-vrijstelling op grijs kenteken auto’s vervalt

Een andere belangrijke verandering heeft betrekking op de Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen (BPM) voor grijs kenteken auto’s. Het voorstel is om per 1 januari 2025 de huidige vrijstelling bpm te beëindigen die nu nog geldt voor ondernemers bij de aanschaf van bestelauto’s. Evenals bij personenauto’s zal straks het bpm-bedrag voor bestelauto’s afhankelijk zijn van de CO2-uitstoot van de auto. Met het voorstel wordt de grondslag voor de bpm voor bestelauto’s gelijkgetrokken met die voor personenauto’s. Hoewel dit een financiële impact kan hebben op bedrijven, is het ook een stimulans om te kiezen voor elektrische bedrijfswagens.

Tip van LeaseResult 

Om nog gebruik te maken van de BPM-vrijstelling, is het raadzaam de bestelauto in verband met lange levertijden tijdig te bestellen zodat deze nog in 2023 of 2024 geregistreerd kan worden.

Houderschapsbelasting

Naast de BPM heeft de overheid ook wijzigingen aangebracht in de houderschapsbelasting, ook wel bekend als wegenbelasting. Deze belasting wordt geheven op basis van het gewicht van een voertuig. Elektrische bedrijfswagens profiteren vaak van lagere tarieven of zelfs volledige vrijstelling van deze belasting, terwijl voertuigen met hogere emissies zwaarder worden belast. Dit dient als een stimulans voor bedrijven om te kiezen voor schonere en ‘groenere’ voertuigen.

 Milieuzones

Een andere belangrijke ontwikkeling zijn de invoering van milieuzones in verschillende steden. Milieuzones zijn specifieke gebieden waar bepaalde voertuigen (met name oudere en vervuilende dieselvoertuigen) niet welkom zijn. Deze zones hebben als doel de luchtkwaliteit te verbeteren en de gezondheid van de inwoners te beschermen.

Meer weten? LeaseResult adviseert u graag!

Indien u van plan bent om binnenkort nieuwe bedrijfswagens aan te schaffen en er belangrijke wijzigingen op stapel staan per 1 januari 2025, is het slim om een afspraak met LeaseResult te plannen. Wil je voor die tijd nog voordelig een nieuwe bedrijfswagen leasen of advies over de mogelijkheden om elektrisch te gaan rijden? Neem dan contact op met een van onze specialisten.

LeaseResult is als geen ander in staat uw bedrijf een passende mobiliteitsoplossing te bieden waarmee we u op de juiste wijze adviseren. Door onze uitgebreide kennis en ervaring op het gebied van leasing, wagenparkbeheer en het inkopen van mobiliteit ontvangt u de hoogste toegevoegde waarde tegen de laagste prijs. Nieuwgierig? Neem dan gerust contact met ons op!

 

 

 

 

VOLG ONS NU OP ONZE SOCIAL MEDIA ZODAT U OP DE HOOGTE BLIJFT OVER ONZE ACTIES EN HET LAATSTE AUTONIEUWS.