Fiscaal voordelig investeren?

MIA en Vamil ook in 2018 voor elektrische voertuigen?

Het korte antwoord? Jazeker!

In 2018 is het budget voor MIA € 99 miljoen, voor Vamil is zo’n € 40 miljoen beschikbaar gesteld. Mocht er een budgetoverschrijding aan zitten te komen, kan de minister van Financiën de keuze maken een of beide regelingen te beperken of niet meer van toepassing te verklaren. Wees gerust…het is inmiddels 10 jaar geleden dat dat voor het laatst gebeurd is.

Voor wie?

Met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) kunt u ook in 2018 als ondernemer fiscaal voordelig investeren in milieuvriendelijke technieken.

  • Met de MIA profiteert u van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 36% van het investeringsbedrag. Dat komt bovenop uw gebruikelijke investeringsaftrek.
  • Met de Vamil kunt u 75% van de investeringskosten afschrijven. Dat kan op een door uzelf te bepalen tijdstip en levert een liquiditeit- en rentevoordeel op.

Milieulijst 2018

Op de jaarlijks aangepaste Milieulijst staat alle milieuvriendelijke investeringen die in aanmerking komen.  Onder het kopje Mobiliteit staat daar voor 2018:

“Ondernemers die investeren in volledig elektrische auto’s kunnen ook in 2018 rekenen op MIA\Vamil-steun. Nieuw is de mogelijkheid investeringen in schoner rijden met bestaande auto’s te melden (A 3160 en A 3194). Ook lithium houdende accu’s voor vaartuigen (A 3310) komen in 2018 in aanmerking. De eisen voor geluidarme trekkers zijn strenger geworden door een aanpassing in de formule voor de geluidseisen”

Concreet

Indien u als ondernemer in 2018 een investering doet op het gebied van Mobiliteit, vergeet dan niet om zelf, of samen met uw leverancier of adviseur, uit te zoeken of uw investering in aanmerking komt voor de MIA en/of Vamil. De exacte toepassing is een taai stukje proza over alle regels en voorwaarden, maar met de juiste kennis is daar goed doorheen te komen.

Houdt bij uw aanvraag rekening met:

  • Doe uw aanvraag binnen 3 maanden nadat u de investering doet.
  • U heeft eHerkenning (eH1) nodig
  • Vergeet niet de aanschaf van een of meerdere laadpalen mee te nemen!

Kiest u voor het Operational Leasen van een auto waarvoor de MIA en/of Vamil van toepassing kan zijn, stem dan vooraf goed af met uw leasemaatschappij, in het geval van (Full) Operational Lease zijn zij namelijk de eigenaar van het voertuig en degene die de aanvraag moet doen. De leasemaatschappij kan dan het voordeel in uw calculatie/offerte verwerken.