Een nieuwe en toch betaalbare leaseauto. Kan dat nog wel?

Is een betaalbare nieuwe leaseauto uitzoeken lastiger geworden na het einde van de bijtellingshausse van de afgelopen jaren? Nu voor nagenoeg alle auto’s hetzelfde bijtellingstarief van 22% geldt, valt op bijtellingsgebied in ieder geval weinig winst meer te halen. Lease Result geeft u graag een paar adviezen om zakelijk autorijden toch zo betaalbaar mogelijk te houden!

We gaan even terug naar 2013. Tot en met dat jaar waren er voor zakelijke rijders volop keuzemogelijkheden om fiscaal gunstig een ‘groene’ auto te rijden. Leaserijders profiteerden van diverse lage tot zeer lage bijtellingspercentages (14, 7 of zelfs 0%!). Wie besloot om zakelijk een milieubewuste auto aan te schaffen, profiteerde van bijvoorbeeld de MIA, WIA of KIA waardoor de daadwerkelijke aanschafprijs stukken lager uitviel. Deze stimuleringsmaatregelen zorgden voor aanmerkelijk lagere autokosten.

Terug naar vandaag. Wellicht rijdt u nu nog een auto met lage (of helemaal geen) bijtelling en bereikt deze nu de leeftijd waarop het einde van de lease- of gebruikstermijn nadert. Een nieuwe (lease) auto dreigt hoe dan ook (flink) duurder te worden. Fiscale stimuleringsmaatregelen zijn als gemeld sinds het begin van dit jaar nagenoeg voorbij. Voor alle nieuwe auto’s geldt een bijtellingstarief van 22%, volledig elektrische auto’s uitgezonderd (daarvoor geldt nog steeds een lage bijtelling van 4%). Hoe dan toch de lasten van uw volgende lease- of zakenauto binnen de perken te houden? Lease Result geeft u een aantal tips.

Jaartje langer
Uitstel van executie? Klopt. Maar als het kan of mag, is het verlengen van uw huidige (lease)contract uit 2013 een goede optie. U profiteert dan een volledig jaar langer van alle fiscale voordelen op uw huidige auto. Lease Result helpt u graag bij het verkennen van de mogelijkheden daaromtrent.

Een nieuwe auto uit 2016 of een vrijwel nieuwe uit 2015
Er is nu nog een behoorlijke beschikbaarheid van nieuwe (milieuvriendelijke) plug-in hybrides die in 2016 op kenteken zijn gezet. Hierdoor profiteert u nog maximaal 5 jaar lang van een lage bijtelling van slechts 15% op deze auto’s. Wees er echter wel snel bij want de verwachting is dat de komende maanden deze voorraad snel zal slinken! Een jong gebruikte plug-in hybride uit 2015 is ook een optie; deze groep auto’s kent een bijtellingspercentage van slechts 7% en zijn ‘met de kop er af’ voor aantrekkelijke prijzen te koop. Lease Result zoekt voor u graag uit wat de beste (en goedkoopste!) oplossing is.

Klein & compleet
Heeft u wel eens gedacht aan een kleinere auto? Ze rijden vandaag de dag minstens zo volwassen als veel grotere auto’s. Bovendien hoeft u op luxe, veiligheid en comfort nagenoeg niets in te leveren. Maakt u veel kilometers alleen in de auto en laat uw situatie een kleinere auto toe? Dan bent u ondanks 22% bijtelling relatief goedkoop uit. Last but not least: alle gebruikskosten zijn lager waardoor rijden betaalbaar blijft.

Elektrisch een optie?
Volledig elektrische auto’s hebben zoals gemeld nog 4% bijtelling en zijn vooralsnog wegenbelastingvrij. Daarnaast ontwikkelt de techniek zich snel waardoor elektrisch rijden niet alleen betaalbaarder maar ook praktischer (grotere actieradius!) wordt. Veel elektrische auto’s komen al zo’n 250 tot 300 kilometer ver op een volle accu. Voor wie niet te veel rijdt, kan het zo maar een gunstige en ieder geval fiscaal aantrekkelijke optie zijn!