Wie van plan is om een elektrische auto of een plug-in hybride auto te gaan leasen, krijgt te maken met nieuwe wetgeving vanaf 2025. Ook als je al een elektrische auto rijdt, krijg je hiermee te maken. Bij Lease Result brengen we je graag op de hoogte van alle veranderingen en nieuwe maatregelen!

 

Vanaf 2025 betaal je motorrijtuigenbelasting voor elektrische auto’s

Tot het einde van het jaar hoeft er voor een volledig elektrische auto geen motorrijtuigbelasting (mrb) te worden betaald. Vanaf 2025 wordt er voor een volledig elektrische auto’s 25% van het mrb tarief in rekening gebracht. De motorrijtuigenbelasting wordt bepaald op basis van het gewicht van een auto. Omdat elektrische auto’s extra zwaar zijn door de batterij, zouden elektrische auto’s zonder korting zwaarder belast worden dan vergelijkbare auto’s die rijden op fossiele brandstof. De huidige wettekst gaat uit van een volledige afschaffing van de mrb-korting in 2026.

Om de verduurzaming van de mobiliteit te stimuleren, is het logisch om een mrb-voordeel voor elektrische auto’s te houden. In de Voorjaarsnota van 2024 heeft het kabinet daarom voorgesteld om tot 2031 een korting op de mrb voor nul-emissie personenauto’s te houden. Hiervoor is nog wel een wetswijziging nodig. Voor de jaren hierna komt het er op neer om dit tarief voor personenauto’s geleidelijk op te laten lopen van 60% van het tarief in 2026 tot uiteindelijk 100% in 2031. Voor een plug-in hybride personenauto geldt nu nog een kwarttarief. Vanaf 2025 wordt dat 75% en vanaf 2026 betaal je het volledige tarief.

Alle leaserijders van elektrische auto’s gaan in het eerste kwartaal van 2025 deze belastingverhoging merken. In 2025 bedraagt de verhoging gemiddeld nog enkele tientjes per maand maar vanaf 2026 wordt dat zeker voor zware SUV-modellen fors meer tot uiteindelijk wel € 125,-/ € 150,- per maand verhoging ten opzichte van nu.

De korting op bijtelling voor elektrische auto’s wordt verder afgebouwd naar 0

Op het gebied van bijtelling is er nu nog een laag tarief van 16% voor een nieuw geregistreerde elektrische auto over de cataloguswaarde tot € 30.000,-. Dat bijtellingstarief wordt in 2025 verhoogd naar 17%. Vanaf 2026 is er voor nieuwe geregistreerde elektrische auto’s geldt er helemaal geen korting meer.

Voor elektrische auto’s stopt de BPM-vrijstelling in 2025

Op basis van de CO2-uitstoot wordt er per auto BPM berekend. Vanaf 2025 zal dit ook voor elektrische auto’s gelden en komt de BPM-vrijstelling hiervoor te vervallen.  Doordat een elektrische auto geen CO2 uitstoot, blijft het BPM tarief gelukkig wel zeer beperkt. Wel zal de zogenaamde ‘vaste voet’ voor nieuwe  geregistreerde elektrische auto’s in 2024 worden verhoogd met € 200,- plus indexatie. Wat uiteindelijk het BPM bedrag wordt dat in 2025  in rekening wordt gebracht ligt waarschijnlijk ergens tussen de € 640,- en de € 700,-. In absolute zin blijft het te betalen BPM-bedrag beperkt als je het vergelijkt met een auto die rijdt op fossiele brandstoffen.

De BPM op plug-in hybride (PHEV) auto’s stijgt fors

Ook de half elektrische plug-in hybride auto’s krijgen te maken met een verhoging van de BPM. De reden hiervoor is een verandering in de manier waarop de uitstoot van een plug-in hybride wordt berekend omdat in de praktijk blijkt dat er veel minder elektrisch mee wordt gereden dan eerder werd aangenomen. Door deze nieuwe reken- en zienswijze zal de BPM voor deze auto’s vanaf 2025 substantieel omhoog gaan. Een auto met plug-in hybride techniek die vanaf volgend jaar op kenteken komt, krijgt daarom te maken met een flinke verhoging van de BPM.

Blijft een elektrische auto aantrekkelijk om aan te schaffen?

Wij vinden van wel.

De overheid realiseert zich ook dat volledig elektrisch rijden interessant moet blijven om de duurzaamheidsdoelen van Nederland te halen. Als je in een elektrische auto rijdt, stoot je namelijk bij gebruik geen CO2-uit. Je hebt ook meteen meer rijplezier, comfort en gemak van elektrisch rijden. En je neemt de verantwoordelijkheid om iets te doen aan een betere leefomgeving voor jezelf en de mensen om je heen.


De pluspunten van een elektrische auto op een rijtje:

 • Milieubewust
  Elektrische auto’s stoten tijdens het rijden geen CO2 uit. Dit draagt bij aan het verminderen van de impact op de klimaatverandering. Bovendien verbetert hierdoor de luchtkwaliteit.
 • Rijplezier en comfort
  Elektrische auto’s bieden vaak een soepele en stille rijervaring. De directe kracht van elektrische motoren zorgt voor een snel acceleratievermogen en een comfortabele rijbeleving. Het maakt het rijden in een elektrische auto bijzonder comfortabel en prettig
 • Eenvoud en gemak
  Thuis of bij openbare laadpunten opladen is steeds eenvoudiger geworden. Bovendien zijn veel elektrische auto’s uitgerust met moderne technologieën en functies die het rijden comfortabeler maken zoals de mogelijkheid om met een app in de winter je auto voor te verwarmen.
 • Maatschappelijke verantwoordelijkheid
  Door je keuze voor een elektrische auto, draag je bij aan een betere leefomgeving voor jezelf en anderen. Minder luchtverontreiniging en beperking van de geluidsoverlast zijn hier voorbeelden van.
 • Overheidsbeleid en organisatiebeleid
  De overheid blijft ook in 2025 elektrisch rijden fiscaal stimuleren (lagere BPM, lagere tarieven wegenbelasting) wat de kosten van aanschaf en gebruik kan verlagen. Bovendien krijg je in steeds meer steden te maken met zero-emission zones waar je met een elektrische auto altijd welkom bent.

Kortom, met de voortdurende technologische vooruitgang, de toenemende beschikbaarheid van laadinfrastructuur en de groeiende bewustwording van milieukwesties bij de overheid maar ook bij organisaties en bedrijven, blijft de aanschaf van een elektrische auto een aantrekkelijke optie.

Meer weten? Lease Result adviseert je graag!

Indien je van plan bent om binnenkort een nieuwe leaseauto uit te zoeken en je meer wilt weten over bovenstaande belangrijke wijzigingen die op stapel staan per 1 januari 2025, dan is het slim om een afspraak met Lease Result in te plannen. Lease Result is als geen ander in staat uw bedrijf een passende mobiliteitsoplossing te bieden waarbij we u op de juiste wijze adviseren. Door onze uitgebreide kennis en ervaring op het gebied van leasing, wagenparkbeheer en het inkopen van mobiliteit ontvang je de hoogste toegevoegde waarde tegen de laagste prijs. Nieuwgierig? Neem dan gerust contact met ons op!